12 Şubat 2018 Pazartesi

Fesleğen Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Tüyo

Fesleğen Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Tüyo

Bu yazımızda fesleğen hakkında yazacağız.  Fesleğen K vitamini. Manganez, bir bakır kaynağıdır. A vitamini ve C vitamini, kalsiyum, demir, folat, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri kaynağı özelliklerinden bahsedeceğiz.







Fesleğen, bilindiği üzere dünyanýn her yerinde birçok bölgede yetiţir, ancak ilk olarak Hindistan, Asya ve Afrika'da kullanılmaya başlanmış bir bitkidir. Günümüzde özellikle Ýtalyan, Tayland, Vietnam ve Laos gibi dünya çapýnda çeţitli mutfaklarda göze çarpmaktadýr.
"Fesleđen" ismi, antik kültürün bir ota karţý tutumlarýný çok soylu ve kutsal saydýklarý eski Yunanca basilikohn'dan yani "kraliyet" anlamýndadýr . Hindistan'da ise fesleđen misafirperverliđin ikonu olarak kutlandý, Ýtalya'da sevginin sembolüydü.

Nasıl Seçilir ve Saklanır

Mümkün olduđunca, lezzet açýsýndan bitkinin kurutulmuţ formunu kullanmak makbuldür. Eğer taze alıyorsanız, yapraklarý canlý görünmeli ve rengi derin yeţil olmalýdýr. Koyu renk lekeler veya sararmalar olmamalýlar.
Kurutulmuş otlar ve fesleğen gibi baharatlar süpermarkette yaygın olarak bulunsa bile, bölgenizdeki yerel baharat mağazalarını keşfetmek isteyebilirsiniz. Çoğu zaman, bu mağazalar, düzenli piyasalarda sunulanlara kıyasla üstün kalite ve tazeliği olan kuru otlar ve baharatların geniş bir seçimine sahiptir. Kurutulmuş kuru otlarda olduğu gibi kurutulmuş fesleğeni satın alırken organik olarak yetiştirilen fesleğen seçmeye çalışın çünkü bu, size ışınlanmamış olduğunu daha fazla güvence altına alacaktır (diğer potansiyel yan etkiler arasında, radyasyon fıstığı, C vitamini miktarında önemli bir düşüşe neden olabilir) ve karotenoid içerik.)
Taze fesleğen hafif nemli bir kağıt havluyla sarılı buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez kaplarda da tamamen veya doğranmış olarak dondurulabilir. Alternatif olarak, fıstığı ya su ya da çorba ya da güveç hazırlarken eklenebilir stok ile kaplı buz tepsileri dondurabilirsiniz. Kurutulmuş fesleğen sıkıca kapatılmış bir cam kaba, serin, karanlık ve kuru bir yerde yaklaşık altı ay taze kalacağı yerde saklanmalıdır.

Hazırlama ve Pişirme İçin İpuçları

Fesleğen ile En Sağlıklı Yemek Pişirme Şekli
Fesleğindeki yağlar çok uçucu olduğundan, otu pişirme sürecinin sonuna kadar eklemek en iyisidir, böylece maksimum özünü ve lezzetini muhafaza eder.

 Hızlı Sunum için Birkaç Fikir:

Makarna, somon ve tam buğday brushetta gibi çeşitli yemeklerin üstünde bulunabilen sütten arındırılmış çeşitli pesto yapmak için taze kıyılmış fesleğeni sarımsak ve zeytinyağı ile birleştirin.
Bu geleneksel renkli ve lezzetli salatayı yaratmak için domates dilimleri ve mozzarella peyniri üzerine taze fesleğenin yapraklarını katlayarak İtalya'nın tadını çıkarın.
Fıstığı, patlıcan, lahana, biber, tofu ve kaju fıstığı gibi sağlıklı patates kızartmalarına ilave etmek, onlara Taylandlı bir yetenek katacaktır.
Püre fesleğeni, zeytinyağı ve soğanları bir gıda işlemcisi veya blendır içine koyun ve domates çorbalarına ekleyin.
Yaklaşık fesleğen yaprakları kaynar suda sekiz dakika kaynatarak fıstıklı çayı canlandıran sıcak bir fincandan tadını çıkarın.
Son olarak; unutmayın ki Fesleğen K vitamini ve manganez için mükemmel bir kaynaktır;  çok iyi bir bakır kaynağı, A vitamini (beta-karoten gibi karotenoidler ţeklinde) ve C vitamini; ve iyi bir kalsiyum, demir, folat, magnezyum ve omega-3 yađ asitleri kaynağıdır. Bu yüzden düzenli kullanımı bilincinizi ve bedeninizi koruyacak en güçlü kaynaklardandır.

Yazımızda fesleğen bitkisinin faydalarından, özelliklerinden, saklanma ve kullanma biçimlerinden bahsettik. Dilerseniz buradan Fesleğenin 10 Mucizevi Faydası yazımızı okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder