Fesleğen Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Tüyo
Bu yazımızda fesleğen
hakkında yazacağız. Fesleğen K vitamini. Manganez, bir bakır kaynağıdır. A
vitamini ve C vitamini, kalsiyum, demir, folat, magnezyum ve omega-3 yağ
asitleri kaynağı özelliklerinden bahsedeceğiz.
Fesleğen, bilindiği üzere dünyanýn her yerinde birçok bölgede yetiţir, ancak ilk
olarak Hindistan, Asya ve Afrika'da kullanılmaya başlanmış bir
bitkidir. Günümüzde özellikle
Ýtalyan, Tayland, Vietnam ve Laos gibi dünya çapýnda çeţitli mutfaklarda göze
çarpmaktadýr.
"Fesleđen" ismi, antik kültürün bir ota
karţý tutumlarýný çok soylu ve kutsal saydýklarý eski Yunanca basilikohn'dan
yani "kraliyet" anlamýndadýr . Hindistan'da ise
fesleđen misafirperverliđin ikonu olarak kutlandý, Ýtalya'da sevginin
sembolüydü.
Nasıl Seçilir ve Saklanır
Mümkün olduđunca, lezzet açýsýndan bitkinin kurutulmuţ
formunu kullanmak makbuldür. Eğer taze alıyorsanız, yapraklarý canlý görünmeli ve rengi
derin yeţil olmalýdýr. Koyu renk lekeler veya sararmalar
olmamalýlar.
Kurutulmuş otlar ve fesleğen gibi baharatlar
süpermarkette yaygın olarak bulunsa bile, bölgenizdeki yerel baharat mağazalarını
keşfetmek isteyebilirsiniz. Çoğu zaman, bu mağazalar, düzenli piyasalarda
sunulanlara kıyasla üstün kalite ve tazeliği olan kuru otlar ve baharatların
geniş bir seçimine sahiptir. Kurutulmuş kuru otlarda olduğu gibi kurutulmuş
fesleğeni satın alırken organik olarak yetiştirilen fesleğen seçmeye çalışın
çünkü bu, size ışınlanmamış olduğunu daha fazla güvence altına alacaktır (diğer
potansiyel yan etkiler arasında, radyasyon fıstığı, C vitamini miktarında
önemli bir düşüşe neden olabilir) ve karotenoid içerik.)
Taze fesleğen hafif nemli bir kağıt havluyla sarılı
buzdolabında saklanmalıdır. Hava geçirmez kaplarda da tamamen veya doğranmış
olarak dondurulabilir. Alternatif olarak, fıstığı ya su ya da çorba ya da güveç
hazırlarken eklenebilir stok ile kaplı buz tepsileri dondurabilirsiniz.
Kurutulmuş fesleğen sıkıca kapatılmış bir cam kaba, serin, karanlık ve kuru bir
yerde yaklaşık altı ay taze kalacağı yerde saklanmalıdır.
Hazırlama ve Pişirme İçin İpuçları
Fesleğen ile En Sağlıklı Yemek Pişirme Şekli
Fesleğindeki yağlar çok uçucu olduğundan, otu pişirme
sürecinin sonuna kadar eklemek en iyisidir, böylece maksimum özünü ve lezzetini
muhafaza eder.
Hızlı Sunum için Birkaç Fikir:
Makarna, somon ve tam buğday brushetta gibi çeşitli
yemeklerin üstünde bulunabilen sütten arındırılmış çeşitli pesto yapmak için
taze kıyılmış fesleğeni sarımsak ve zeytinyağı ile birleştirin.
Bu geleneksel renkli ve lezzetli salatayı yaratmak
için domates dilimleri ve mozzarella peyniri üzerine taze fesleğenin yapraklarını
katlayarak İtalya'nın tadını çıkarın.
Fıstığı, patlıcan, lahana, biber, tofu ve kaju fıstığı
gibi sağlıklı patates kızartmalarına ilave etmek, onlara Taylandlı bir yetenek
katacaktır.
Püre fesleğeni, zeytinyağı ve soğanları bir gıda
işlemcisi veya blendır içine koyun ve domates çorbalarına ekleyin.
Yaklaşık fesleğen yaprakları kaynar suda sekiz dakika
kaynatarak fıstıklı çayı canlandıran sıcak bir fincandan tadını çıkarın.
Son olarak; unutmayın ki
Fesleğen K vitamini ve manganez için mükemmel bir
kaynaktır; çok
iyi bir bakır kaynağı, A vitamini (beta-karoten gibi karotenoidler ţeklinde) ve
C vitamini; ve iyi bir kalsiyum, demir, folat, magnezyum ve omega-3 yađ
asitleri kaynağıdır. Bu yüzden düzenli kullanımı bilincinizi ve bedeninizi
koruyacak en güçlü kaynaklardandır.
Yazımızda fesleğen bitkisinin
faydalarından, özelliklerinden, saklanma ve kullanma biçimlerinden bahsettik. Dilerseniz buradan Fesleğenin 10 Mucizevi Faydası yazımızı okuyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder