12 Şubat 2018 Pazartesi

Fesleğenin 10 Mucizevi Faydası

Fesleğenin 10 Mucizevi Faydası

Bu yazımızda mucizeler bitkisi fesleğen hakkında yazacağız. Fesleğen çeşitlerinden bahsedeceğiz. Antioksidan özelliğinden kansere karşı faydasına, antibakteriyelliğinden afrodizyak etkisine kadar ki özellikleri hakkında yazacağız. 




Fesleğen Çeşitleri

Aslında çeşitli fesleğen bitki türleri arasında önemli bazı botanik farklılıklar vardır. Bu nedenle birisi jenerik "fesleğen" dediğinde, o kişinin konuştuğu türün tam olarak ne olduğunu ve bu türün faydalarının ne olduğunu bilmek zor.
Çoğunlukla fesleğen bitkileri, büyük yeşil yapraklar üreten, yaklaşık 2 inç uzunluğunda küçük bitkiler olarak yetişir. Onların mevsimi, sıcak yaz aylarında genelde ABD genelindeki çiftçilerin pazarlarında bulunabilirler.
Fesleğen, limon fesleğeni, İtalyan veya kıvırcık fesleğen, kutsal fesleğen, fesleğen ve marul yaprağı fesleğen. Fesleğen çeşidinin lezzeti ve kokusu, benzersiz kimyasal bileşenlerine ve içerdikleri esans yağlarının miktarına bağlı olarak değişir. Aşağıdaki yağlar tüm fesleğen türleri arasında yaygındır ancak değişen miktarlarda bulunur: sinnamat, sitronellol, geraniol, linalool, pinen ve terpineol.

 1. Hastalıkla Mücadele Eden Antioksidanları İçerir

Fesleğen esansiyel yağın en önemli faydalarından biri, DNA yapısını ve hücreleri korurken serbest radikal hasarına karşı direnç gösterme yeteneğidir. Bağışıklık işlevinden sorumlu beyaz kan hücrelerinin yanı sıra DNA depolanan hücresel yapıları korumaya yardımcı olan, orientin ve viceninare olarak bilinen iki önemli suda çözünür flavonoid antioksidan içerir.
 Oksidatif stres, diyetteki toksinlerin, çevre kirliliğinin ve radyasyonun etkileri nedeniyle vücut içerisinde oluşur; ancak fesleğen de bulunan anti oksidanlar, oksidasyonla mücadelede yardımcı olur ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır .

2. Anti-İnflamatuar Olarak Davranır

Fesleğen, öjenol, sitronellol ve linalool da dahil olmak üzere güçlü uçucu yağlar içerir. Bunlar, kalp hastalığı, romatizmal artrit ve inflamatuvar bağırsak koşulları gibi hastalıkların çoğunun kökeni olan, enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan enzim önleyici yağlardır.

3. Kanserle Savaşır

Beslenme ve Kanser'de yayınlanan klinik çalışmalar, fesleğenin, kimyasal kaynaklı deri, karaciğer, ağız ve akciğer kanseri gibi doğal olarak kanseri önlemeye yardımcı olan fitokimyasallar içerdiğini de gösteriyor. Basil, antioksidan aktiviteyi arttırır, gen ifadelerini pozitif olarak değiştirir, kanserli hücre apoptozunu (zararlı hücrelerin ölümünü) tetikler ve kanserli tümörlerin yayılmasını durdurur.
Fesleğen özütü, normal dokuyu ve hücreleri radyasyon veya kemoterapi gibi kanser tedavilerinin olumsuz etkilerinden seçerek korurken, kansere ve mortaliteye karşı koruma göstermiştir.

4. Antibakteriyel Özellikleri İçerir

Fesleğen esans yağlarının bir diğer avantajı, zararlı bakteri gelişimine karşı koruma sağlamaktır. Çalışmalarda, fesleğen ekstraktı, antibiyotik tedavilerine cevap vermeyen dirençli bakteri suşlarının engellenmesine bile yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Polonya'daki Lodz Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılar, fesleğen yağının antibakteriyel aktivitesini E. coli suşlarına ve enfeksiyöz hastalardan toplanan diğer güçlü bakterilere karşı test ettiklerinde, fesleğenin bakteri suşlarına karşı etkili olabileceğini ve büyümelerini engellemeye yardımcı olurlar. Araştırmacılar, fesleğen ve diğer antibakteriyel yağların antibiyotik dirençli hastalıklarla ve enfeksiyonlarla nasıl mücadele etmeye çalıştıklarını araştırmaya yöneltmiştir.

5. Virüsleri ve Enfeksiyonları Mücadele Eden Antimikrobiyal Özellikleri İçerir

Fesleğen esans yağlarının, geniş bir yelpazede bakteri, maya , küf ve virüslere karşı anti-mikrobik etkinlik sergilediği bulunmuştur. Bu, fıstığın kanıtlanmış faydalarının uzun listesine candida virüsüne ve çeşitli cilt tahrişlerine karşı koruma sağlayabileceğiniz anlamına gelir.

6. Stresle 'Adaptogen' Olarak Savaşır

Çalışmalar, fesleğenin doğal bir adaptojen , vücudun strese adapte olmasına ve stresörlerin vücut süreçlerindeki zararlı etkilerini normalleştirmesine yardımcı olan bitkisel bir ilaç olarak hareket etme konusunda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.
Örneğin, araştırmacılar, yüksek stres ortamına maruz kalan tavşanlara verilen taze fesleğen yapraklarının anti stres etkilerini incelediğinde, fesleğen kullanımını takiben oksidatif stres düzeylerinde belirgin bir iyileşme bulmuşlardır.

7. Karaciğer fonksiyonunu destekler ve vücudun Detoksifikasyonuna yardımcı olur.

Journal of Medicinal Food dergisinde yayınlanan bir çalışmada, hastalıklı sıçanlara beş günlük bir süre boyunca fesleğen ekstraktı verildiğinde, detoxifying enzimlerin üretilmesinde, antioksidanların daha yüksek savunmalara ve karacigere sebep olabilecek karaciğer yetmezliğinin azalmasına neden oldular.

8. Vücdu Alkalize Etmeye ve Sindirimi Geliştirmeye Yardımcı Olur

Fesleğen, vücuttaki asit dengesi ve vücudun uygun pH seviyesini iyileştirmeye yardımcı olur. Bu, sağlıklı bakterilerin bağırsak mikroflorası içerisinde gelişmesine yardımcı olarak sindirim ve bağışıklığı geliştirirken, aynı zamanda hastalığa neden olabilecek zararlı bakterileri de azaltır.
Geliştirilmiş sindirim söz konusu olduğunda fesleğenin diğer faydaları nelerdir? Geleneksel olarak fesleğen ayrıca şişkinlik ve su tutulumunu, iştah kaybını, mide kramplarını, asit reflüsü azaltmak ve hatta karın solucanları veya parazitleri öldürmek için kullanılır.

9. Doğal Afrodizyak Olarak Davranabilir

İtalya'da, fesleğen yüzyıllar boyunca bir aşk sembolü olarak kabul edilmiştir. Fesleğenin kokusunun, muhtemelen kan akışını ve enerji seviyelerini arttırarak, iltihaplanmayı azaltarak libidoyu ve uyarılmayı arttırdığı düşünülmektedir. Hindu dini ve Ayurveda uygulamalarında, kutsal fesleğen ( tulsi ), "yaşamın iksiri" olarak düşünülür ve sağlıklı cinsel işlevleri ve iyimser bir havayı teşvik etmek için kullanılır.

10. Diyabet ve Metabolik Sendromdan Koruma Yardımcı Olur.

Fesleğen, diyabet gelişimine ve diğer metabolik sendromlara karşı koruyan dolaşımdaki kan şekeri düzeylerini ve iltihaplanmayı azalttığı bulunmuştur. Ayrıca, fesleğen esansiyel yağların faydaları arasında diyabetik hastaların gelişme riski yüksek olan trigliserit ve kolesterol düzeylerini düşürmede yardımcı olması sayılabilir.
Hindistan'daki Azad Tarım ve Teknoloji Bölümündeki Araştırmacılar, kutup fesleğen yapraklarının çift kör klinik çalışmalarda insanlarda kan glikozu ve serum kolestrol düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırdığında, fesleğenin kanda önemli gelişmelere neden olduğunu gösterdi glukoz kontrolü ve kolesterol düzeylerinde hafif iyileşmeler. Bu, fesleğen takviyesinin hastalığın yol açtığı diyabet ve komplikasyonları kontrol etmeye yarayan yararlı ve güvenli bir yol olabileceğini düşündürmektedir.
Yazımızda fesleğenin faydaları, çeşitleri, etkileri hakkında yazdık. Dilerseniz buradan Fesleğen Hakkında Bilmeniz Gereken Birkaç Tüyo yazımızı okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder