6 Mart 2015 Cuma

Fesleğenin Faydaları

Fesleğen


Reyhan olarak da bilinen fesleğen, genellikle ılıman iklimlerde yetişen, beyaz veya pembe renkte çiçekler açan ve güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir. Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye’de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir.

İçerdiği yüksek antioksidan yağları, K vitamini ve ağır miktarda kalsiyum ile besin değeri açısından çok zengindir.Bunun dışında,  Linalool, ve Methylchavicol içerikli eterli uçucu yağ, Cineol, tanen ve flavonlar gibi mineral ve vitaminler içermektedir.

Fesleğen; A vitamini, C vitamini,demir ,  manganez  ve kalsiyum vitaminleri açısından çok zengin bir bitki olma özelliği ile çok iyi bir antioksidandır.

Bu yapısıyla özellikle kanser tedavisinde bulunmaz bir yardımcı tedavi unsuru olurken, ayrıca, anti-toksitan yapısıyla radyosnun etkilerini önemli ölçüde absorbe etmektedir!

Fesleğenin Faydaları


  • Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır.
  • Enerji verir. 
  • İştah açıcıdır. 
  • Hazımsızlığı giderir. 
  • Öksürüğü ve baş dönmesini keser.
  • Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır. 
  • Şeker düzeyini azalttığı için şeker hastaları için özellikle önerilmektedir.
Fesleğen, reyhan ve nane benzeri yapraklar; beta-kariyofilen içerir. Beta-kariyofilen de; artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir maddedir.

Fesleğeni Nasıl Kullanmalıyız


Bitkinin kullanılan kısımlari, taze çiçekli dallari ve tohumlarıdır. Uçucu yağ taşımaktadır. Bu yağ içinde estragol, linalol, cineol ve pinen vardır. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır.

Dahili olarak mide rahatsızlıkları ve sindirim sorunlarına karşı kullanılırken harici olarak, cilt yüzeyinde böcek ısırıklarına ve kaşıntılı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir.

Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağı selülit şikâyetlerini azaltır.

Hindistan’da geleneksel olarak astım, stres ve diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Süs bitkisi olarak da kullanılır. Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurusu gibi canlıları uzaklaştırır. Esans yapımında da kullanılır. Baharat olarak çorbalarda ve salatalarda koku ve lezzet vermek için kullanılır.

Fesleğen, reyhan ve nane benzeri yapraklar; beta-kariyofilen içerir. Beta-kariyofilen de; artrit ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir maddedir.
 

Fesleğen Çayı Nasıl Yapılır


Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış fesleğen, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, üstü kapalı olarak 10-15 dakika demlendikten sonra süzülür.

Günde 2-3 bardak içilebilir. Ayrıca Fesleğen tohumlarının  kaynar su içinde 15-20 dakika süreyle demlendirilmesiyle hazırlanan çay günde iki kez alınabilir.

Fesleğen Yağı Yapımı ve Faydaları


Fesleğen yapraklarının distillasyonu yani damıtılması ile elde edilir. Haricen kullnılması noktasında, masaj yağı yada bonyo suyuna bir kaç damla damlatılması biçiminde kullanılabilir. Özellikle cilt bakımında seyreltilerek kullanılması önerilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder